2009-10-30

Svininfluensan - Nu är den här!

Blev lite paff när jag läste Sydsvenskan idag. Jag undrar hur SOS Alarm tänkte?

Hur smart är det att skicka en man, Bob med svininfluensa med färdtjänst till sjukhuset? Färdtjänsten hade redan två sjuka resenärer (riskgrupp?) och skulle efter Bob plockats upp hämta ännu en. Sedan när alla har rest färdigt ska taxin köra vanligt folk och fortsätta vara en smitthärd resten av dagen.

Om vi börjar i andra änden angående Bob, som gör allt rätt ska sägas, följer vårdens råd hela tiden. Efter 5 dagar med hög feber får han tid på sin vårdcentral (sprider smitta) där de tar prov på svininfluensa. Sen skickas han hem. På kvällen får han akuta andningsproblem och de åker in till akutmottagningen på sjukhuset (sprider smitta igen) och blir hemskickade. Dagen efter är han inte kontaktbar. Han är nästan medvetslös då sambon ringer 112, som då säger att det tar för lång tid att skicka en ambulans, de får ringa färdtjänst istället. Vid tre tillfällen får Bob röra sig i samhället och dela med sig av sin svininfluensa åt medborgarna. Dessutom befinner sig Bob på ställen med sjuka människor varav de flesta antagligen är i riskgruppen.

Hur skulle sjukvården kunnat hantera det här fallet annorlunda?
Hembesök. En sköterska som kommer med sin lilla väska och tar prov på patienter som misstänks ha svininfluensa. Kan vi inte ha en diskussion om hur vi ska hindra spridning av smitta, dvs hur vården genom alla led implementerar metoder som hindrar smittspridning via sjukvårdsinrättningar, kollektivtrafik och färdtjänst. Inte bara begränsa oss till att tro att allt går att hindra med handsprit, tvål och vatten.

På nåt sätt hoppas jag att vården har möjlighet att diskutera hembesöket som alternativ för alla som inte har egen bil eller kan få skjuts av någon anhörig till vårdinrättningar. Det är ingen bra idé att låta sjuka åka taxi, färdtjänst eller kollektivtrafik.
Någon kommer säkert säga: Vi har inte de resurserna, det kostar för mycket.
Frågan är vad det nu kommer att kosta när folk börjar bli sjuka och smittar varandra?

2 kommentarer: