2009-04-22

Ökat intresse för Piratpartiet.

Efter fredagens domslut i Piratebay-rättegången ökade intresset bland många för integritetsfrågor som över en natt. Även jag började fundera. Piratpartiets medlemskurva gick spikrakt uppåt för att landa runt 34000 medlemmar när helgen var slut. Helt otroliga siffror.

Jag försökte tillfredsställa mitt intresse genom att besöka en serie föreläsningar på Chalmers om just upphovsrätt och övervakning.

Det var ganska intressant. Flertal i salen var klädda i figurnära lila t-shirts med piratparti-logga. (Inte speciellt klädsamt på kroppar gränsande till viss korpulens.) Min man skulle smälta in i mängden lätt som en plätt dock. Jag drog till en början upp medelåldern i salen, men efter hand trillade mer och mer vanliga personer in. Fler som jag. Fundersamma, nyfikna och lite oroliga över vad som händer i vårt land. Det märkte inte föreläsarna. De fortsatte att tro att de flesta var väl insatta i alla dessa frågor om integritet och upphovsrätt. Vilket gjorde vissa föreläsare lite avancerade, men ett par var helt ok.

Det mest oroväckande var att man kände sig väldigt övervakad. (Som om inte kameran på spårvagnen, mitt månadskort på vagnen, glassen i kiosken köpt med visa-kortet var övervakning nog.) Det fotograferades flitigt samt sändes ut på bambuser samtidigt. Obehagligt.

Det mest konstiga var nog inte föreläsarna i sig, utan initiativet som Christopher Kullenberg ordnade med att filma hela efterfesten på Bambuser. Varsågod, 4 timmars dunka-dunka med öldrickande pirater. (Jag var inte bjuden, kan jag säga. =0))


Snart är det eu-val och det skulle vara väldigt intressant om alla 34000 personer faktiskt röstade på piratpartiet. Vad skulle regeringen tänka då? Jag hoppas att många inte blir soffliggare som jag tror att jag var i den senaste eu-valomgången (kommer inte ihåg faktiskt), men har ändock röstat i stort sett samtliga val sedan jag var arton. Blir dock svårare och svårare att förstå för varje gång varför jag röstar och om det verkligen gör någon skillnad. Känslan av pest eller kolera infaller sig.

Uppdatering: Rättat stavning i titeln, dessutom tog herr Kullenberg bort sin fina film från Bambuser. =\

1 kommentar:

  1. Nu verkar det finnas där igen. Hans klipp alltså.

    SvaraRadera